Stor test av felleski - Foss Sport 

I desember 2017 hadde vi en stor test av ulike felleski. Vi kommer med en ny test i desember 2018. Mange av skiene er uforandret, så i mellomtiden kan du lese denne.

 

Om testen

Hvert år reiser alle fra Foss Sport til Sjusjøen for testing av sesongens skiutstyr. Vi samler sammen alt av utstyr fra de ulike leverandørene og tester det mot hverandre. Det er alltid spennende å sjekke ut nyheter og erfare forskjellene fra år til år. Av og til er endringene store, mens andre år er de små.

Vi hadde i år (des 2017) ekstra fokus på de ulike felleskiene, både når det gjelder egenskapene til skiene og hvordan forskjellige ski-spenn (fleks-verdier) slår ut i praksis i forhold til glid, feste og krav til løperen. Vi tester mye utstyr i løpet av et år, men dette er vår beste mulighet for å sammenligne produkter, slik at vi kan gi våre kunder de aller beste råd.

Under følger vår evaluering av seks forskjellige felleski i ulike merker og segmenter.

 

Testerne

Anders Hallingstad: aktiv skiløper gjennom hele livet og mange topp 10 plasseringer i de største turrennene i verden.

 

Per Hegge-Jensen: Deltar i noen skirenn i løpet av året og går mye på ski, både på tur og trening.

 

Jan Raastad: Går turrenn og trener mye på ski.

 

Henrik Oftedal: Har gått aktivt, trener på ski og går noen skirenn i løpet av året.

 

Testen gikk over to dager. Slik var forholdene:

Dag 1: 4-5 minusgrader og gode, nyoppkjørte spor, realt vinterføre og faste løyper.

Dag 2: 0-1 plussgrad, men fortsatt tørr snø og nye faste løyper.

 

Alle skiene i testen ble preppet likt i glidsonene for at alle skiene skulle ha samme utgangspunkt.

I denne testen har vi hatt fokus på å finne ut hvilke ski som passer for hvilke typer langrennsløpere.

Vi håper du finner de felleskiene som passer for deg - og ikke nøl med å si fra om du trenger hjelp fra oss til å plukke det rette paret!

 

Hilsen Henrik Oftedal og Anders Hallingstad, Foss Sport AS.

 

 

 

 

 

Dette er skiene vi testet

 

*Merk: Oppgitte priser er veiledende. Sjekk lenkene for gjeldende pris på produktet.

 

 

R–Skin Plus

R-Skin Plus er en helt ny klassiskski fra Rossignol, og er den rimeligste skien i testen og dermed de tyngste med sine 1450 gram. En av de store overraskelsene vi fikk på Sjusjøen var hvor lite vi merket til det. Jo, selvfølgelig når det trås til så vil man merke det, men ved turgåing var det ikke plagsomt. Test-paret hadde Turnamic Touring Step in. Denne bindingen kan flyttes på skien uten bruk av verktøy, noe som påvirker glid og feste. Dette gir god effekt og vi eksperimenterte mye med å justere binding forover og bakover.

 

Glid: Gliden på skiene er veldig bra til å være i første prispunkt.

 

Feste: R-Skin Plus har en relativt lav spennkurve som gir trygt og godt feste. Den integrerte fellen gir lite motstand i snøen selv under tørre forhold.

 

Hvem passer skiene for: Dette er en god allround turski. R-Skin Plus er ingen konkurranseski, men et godt skivalg for den vanlige turgåer.

 

Konklusjon: Skiene egner seg for alle typer føre, men vil nok føles aller best på mildt, vått føre. Ettersom man slipper å tenke på klister eller annen festesmøring, så gjør denne skien det lettere for mange å komme seg ut på tur i løypene.

 

Teknisk info:

Lengde: 176 - 206 cm

Bredde: 44 mm

Vekt par: 1450g/ 196 cm

IFP plate

 

*Ordinær pris: 3500,-

 

Link: Rossignol R-Skin Plus IFP

 

 

 

R-Skin Classic

R-skin Classic er den mest kjente felleskien fra Rossignol. Den er ment å passe for de som ønsker en god ski til trening/konkurranse. Skien har ikke de samme kvalitetene som en renspikket racingski, men er bygget opp på noe tyngre materiale og rimeligere sålekvalitet. Den er likevel kanskje markedets beste felleski. Spennkurven på denne skien gjør den god å gå på. Idet man flytter tyngdepunktet frem i skoen for å gjøre et godt fraspark skjer det noe med skien som gjør at den fort lukker seg, og feste kommer lett og raskt. Så med R-Skin får man en følelse av både god gli, godt feste og god føring. Vi har testet denne skien på flere ulike fører med godt hell. Mohair fellen virker veldig bra på R-Skin skiene. Vekten på skiene er det ikke noe å si på med sine 1140 gram i 198 cm lengde. Dette er kun 70g mer enn det WCS-skien veier. Så her får man absolutt en god ski for den aktive løperen.

 

Glid: Det høye spennet gjør at gliden og føring på skien hindrer fellen i å treffe snøen. Da øker godfølelsen.

 

Feste: Spennet her er relativt høyt sammenliknet med andre merker, samtidig som den er lett å trå ned mot underlaget når man ønsker å få feste.

 

Hvem passer skiene for: R-Skin er beregnet for de som er aktive turgåere eller trener, men man kan fint gå skirenn med denne på vanskelig forhold.

 

Konklusjon: Selv for den kresne birkebeiner er dette absolutt en ski å anbefale. Men det er viktig at skiene blir plukket ut etter ferdighet på løperen.

 

Teknisk info:

Lengde: 186 - 208 cm

Bredde: 44 mm

Vekt: 1140 g

IFP plate (7 justeringer på platen)

 

*Ordinær pris: 4500,-

 

Link: Rossignol R-Skin Classic IFP

 

 

 

R-Skin Race Comp

R-skin race er en oppgradering av den mer kjente R-skin Classic, det som skiller disse to skiene er en letter kjerne som er bygget på X-IUM skien som har eksistert i mange år som vanlig smøreski. Skiene er like lettegåtte og med god glid. Vekt på skiparet i 198 cm 1060g, noe som gjør det enda mer lettgått en sin lillebror (R-skin Cl). Den har den samme lengden på Mohair fellen og samme dybde i fellen.

 

Glid: Såle er av samme type som R-skin K7000. Det er en sintret såle av høy kvalitet som øker sine kvaliteter med god gliding (prepp) og gjerne koste på den en god slip. Da har man en topp felleski som raskt kan bli en favorittski på det meste av føre typer.

 

Feste: Skiene er like lette å trå ned som sin lillebror R-Skin Cl. Kjernen har litt mer liv i seg uten at man vil oppleve at den blir vanskeligere å få feste på

 

Hvem passer skiene for: Den som har god skifølelse og kjenner forskjell på 80g for en kneppet bedre ski enn R-Skin Cl. Passer fint til trening og konkurranser når forholdene er vanskelig. Men det er viktig at skiene blir plukket ut etter ferdighet på løperen.

 

Teknisk info:

Lengde: 186 - 208 cm

Bredde: 44 mm

Vekt: 1060g med

IFP plate (7 justeringer på platen)

 

*Ordinær pris: 5500,-

 

Link: Rossignol R-Skin Race Comp

 

 

 

 

 

 

 

Madshus Nanosonic

Madshus Nanosonic er en helt ny felleski fra Madshus. De har bygget opp Nanosonic IGS på den allerede anerkjente Nanosonic-modellene. Disse var for fire år tilbake toppmodellen hos Madshus med mange OL- og VM medaljer på merittlisten. Nanosonic IGS er en felleski som langt på vei er blant markedets beste felleski. De som er godt fornøyd med Nanosonic som vanlig smøreski, vil garantert bli fornøyd med denne skien også. Madshus Nanosonic er bygget opp på en skumkjerne som oppfører seg litt annerledes enn Fischer og Rossignol. Spennet er lavere under midten og det er derfor veldig viktig å ta ut riktig ski med tanke på feste, gli og føring på skien slik at man ikke får for mye subb fra fellen eller at den blir for stiv. Vekt: 500g per 190cm ski.

 

Glid: Skiene med den beste sålen i testen. Det lave spennet gjør det viktig å ta ut riktige ski for god glid.

 

Feste: På enkelte fører, spesielt kaldere tørrsnø, kan det oppleves som at fellen gir litt etter, men det er da viktig at man trykker godt ned for økt trykk mot underlaget.

 

Hvem passer skiene for: Skien passer for de som trener og er aktive, og man kan fint gå skirenn med den.

 

Konklusjon: Etter noen tester med Nanosonic IGS er dette virkelig en god ski. På kornete og fuktig snø fungerer den veldig bra.

 

Teknisk Info:

Lengde: 180 - 210cm

Bredde: 44-42-44mm

Vekt par: 1000 g

NIS plate

 

*Ordinær pris: 6000,-

 

Link: Madshus Nanosonic Intelligrip

 

 

 

Madshus Terrasonic

Den helt nye modellen Terrasonic Intelligrip Classic kombinerer de velkjente egenskapene til Terrasonic-skiene med Madshus sitt innovative smørefrie konsept Intelligrip Skins. Terrasonic føles litt tyngre å føre enn de dyrere modellene, og man merker at skien kanskje ikke først og fremst er beregnet på «ekstrem» diagonalgang. Terrasonic føles trygg og god ved nedoverkjøring.

 

Glid: Skiene gled overraskende bra på lørdag, temperaturen tatt i betraktning. Man kunne likevel helt klart merke at det «subbet» mer enn det ville ha gjort på et godt kaldpar. Spesielt hvis man gikk aktivt på skiene. Den samme følelsen fikk man også når man staket. Ved rolig gange derimot, var ikke dette noe problem.

 

Feste: Festet er veldig godt. Skien føles trygg, og den er lett å tråkke ned selv ved rolig turgåing.

 

Hvem passer skiene for: Turgåeren/mosjonisten som ønsker å tilbringe mer tid i sporet enn i smørebua.

 

Konklusjon: En god tur/treningsski der kravet til feste er ivaretatt på de fleste fører. Sålen og glien er også bra. Enkelt oppsummert er felleski et godt alternativ på dager da de fleste ville ha smurt seg bort. Skien kommer med NIS plate. Dette gjør at man enkelt kan justere bindingene fram eller tilbake for å få bedre feste (forover) eller bedre glid (bakover).

 

Teknisk Info:

Lengde: 180-210cm

Bredde: 44-42-44 mm

Vekt par: 1100 gram

NIS Plate

 

*Ordinær pris: 3900,-

 

Link: Madshus Terrasonic Intelligrip

 

 

 

 

Salomon S-Race Skin

En ny modell fra Salomon som tar over for RC Skin og flytter felleskiene enda nærmere vanlig racing smøreski. Salomon har bygget skien på den samme kjernen som topp racing smøreskien og lagt inn den lettgåtte Pomoca felltypen, for godt feste og godt slipp. Skien virker og føles veldig lettgått, den var lett å få feste på og meget lett å føre i motbakke. Lav vekt gir skien en veldig god skifølelse

 

Feste: Satt godt på flere ulike fører (testet på tørrsnø/vått og isete føre). Enkel å trå ned og lett å føre.

 

Glid: Føltes bra på det meste av fører, var noe trå der det var fokksnø, men det må man nok forvente av felleski. 

 

Hvem passer skiene for: De som ønsker en felleski man kan trene og konkurrere med, som har forventninger om en meget god felleski. 

 

Vekt på skiparet 1040g ved 201 cm skilengde.

 

Leveres pre boret hull for NNN og eller SNS.

 

*Ordinær pris: 6900,-

 

Link: Salomon S-Race Skin 

 

 

 

Salomon RC Skin

Salomon RC Skin har vært Salomon sin topp-ski innen fell i flere år, før den nye S-Race kom på banen. Skien har en relativt lav vekt og en veldig god fremførings følelse og gir alltid et godt feste. Ved rolig turgåing er skien god, men man merker litt tyngre føring ved mer aktiv gange. Allikevel var den veldig stabil og god å gå på.

 

Glid: Også på denne modellen var gliden akseptabel. Litt friksjon i fellen kunne merkes, men det opplevdes ikke som noe stort problem.

 

Feste: Skiene satt godt på det aktuelle føret. Kanskje ørlite mer liv i denne enn ovennevnte, men feste føltes trygt.

 

Hvem passer skiene for: Mosjonisten/turløperen, samt som ekstra treningspar for den aktive.

 

Konklusjon: God tur/treningsski for de fleste, med godt feste og grei glid. Et godt valg hvis man ønsker å holde budsjettet «litt» nede. Til de mest aktive bør det tas ut relativt stive ski.

 

Teknisk info:

Lengde: 188 - 206 cm

Bredde: 44 mm

Vekt par: 1300 gram

 

*Ordinær pris: 3900,-

 

Merk: Salomon leveres uten NIS plate noe som er praktisk hvis man bruker støvler med SNS såle. Den er «forboret» for montering av SNS bindinger og Prolink bindingen som er kompatibel med Rottefella NNN systemet.

 

Link: Salomon RC Skin 

 

 

 

 

 

Fischer Twin Skin Carbon

Twin Skin Carbon er årets nyhet (des 2017) fra Fischer og en oppgradering fra Twin Skin Race. Carbon skien har en racing kjerne og spennkonstruksjon (Plus 902 spenn) for økte skiegenskaper med tanke på føring av skien i motbakke og ikke minst fart i staking og nedoverkjøring. Mohair fellen er meget godt integrert i skien for minimal motstand mot underlaget. Samtidig som skien har godt feste på de fleste føre områder med Fischer sin egen twin skin fell utvikling, der fellen er delt på langs. Skien har carbon i fornt og baktupp for økt stabilitet og lavere vekt. Vekt skipar 1080g på 197 skilengde. Med IFP sytemet og 7 punkts juserting av Turnamic binding kan man lett justere den etter føreområdet. Viktig at skien blir tilpasset hver enkelt løper og etter ferdighet.

 

Glid: Skien har god glid og føring. Den nedkortede og godt integrerte fellen minker motstanden mot snøen, og resultatet er en felleski som glir godt.

 

Feste: I og med at fellene er noe kortet ned på denne modellen kreves det bedre teknikk enn på de enklere modellene. Med et godt fraspark er festet godt. 

 

Hvem passer skien for: Ski for den kresne skiløper med god teknikk. En av FOSS SPORT sine absolutte favoritter. Meget god allround ski. Passer for de som trener og går konkurranser og ønsker det beste av felleski.

 

Teknisk Info:

Lengde: 187 - 207 cm

Bredde: 41-44-44 mm

Vekt par: 1080g

IFP plate

 

*Ordinær pris: 6500,-

 

Lenke: Fischer Twin Skin Carbon

 

 

 

 

Fischer Twin Skin Race

Twin Skin Race er en av de virkelig spennende nyhetene fra Fischer. På årets ski (17/18) har fellen blitt senket ned i front og i bakkant. Fischer ser virkelig ut til å ha lagt seg i selen og jobbet med å forbedre fjorårets utgave. Vi var veldig spente på hvordan de nye skiene fungerte. Vi testet dem i ulike fleks-verdier og med forskjellig ganglag. Alt fra passgang til full tyngdeoverføring og mye kraft i frasparket. Der skiene i fjor kunne glippe litt, hadde de veldig godt feste nå. Med nedsenkningen i front og i bakkant har de oppnådd både bedre feste og bedre gli. Sålen på skiene har veldig god kvalitet, og slipen fra fabrikk er bra. Følelsen når man sklir på en og en ski er veldig god. Det føles mest som en godt smurt ski. Egner seg godt på de fleste fører, men spesielt bra på de typiske problemførene. Skiene er lette og gode å gå på. Nedover er skiene stabile og lette å håndtere.

 

Glid: Bra såle, med bra slip, gir god glid.

 

Feste: Skiene har veldig godt feste når frasparket er bra. Det er godt feste også på roligere gange, men da må skiene være myke nok.

 

Hvem passer skiene for: Dette er en ski som egner seg godt for raske treninger og konkurranser hvor det er smøreutfordringer på tradisjonelle ski.

 

Konklusjon: Det er ingen tvil om at årets modell er veldig forbedret. Den passer nok best til de som trener mye langrenn, for skiene har best feste ved god tyngdeoverføring.

 

Teknisk Info:

Lengde: 187 - 207 cm

Bredde: 41-44-44 mm

Vekt par: 1190g

IFP plate

 

*Ordinær pris: 4900,-

 

Lenke: Fischer Twin Skin Race

 

 

 

Fischer Twin Skin Pro

Fischer twin felleski for tur/trening. Følger sine andre modeller med godt integrert fell i skien for redusert friksjon mot snøen, samtidig som man lett for godt feste. Under testen fikk vi en god følelse selv om vi gikk på ‘’tur’’. Skien er noe tyngre enn sine mer kostbare modeller, vekt 1330g ved skilengde 197 cm. Fellen er noe lengre enn de som sitter på Race og Carbon for økt feste, noe som er det viktigste for de som ønsker en tygg felleski for turbruk, uten at det går ut over glidegenskapene på skien. 70% mohair fell gir fellen ekstra god slitestyrke. Kanskje FOSS Sport sin favoritt på tur/trening markedet! Kommer i flere vektklasser i de ulike lengdene.

 

Glid: Den godt integrerte fellen gir lite friksjon mot snøen. Skien har en lavere spennkurve enn racingmodellene, så gliden vil være litt dårligere. Sammenliknet med andre turmodeller derimot, er gliden god.

 

Feste: Denne skien har trygt feste og god føring. Dette betyr at den ikke stiller samme krav til teknikk som storebrødrene. 

 

Passer for de som ønsker det beste av felleski på turmarkedet. Lett å få en god skiopplevelse for ca. kr. 2700,-.

Merk: Viktig at skiene blir plukket ut etter ferdighets nivå.

 

Teknisk Info:

Lengde: 187 - 207 cm

Bredde: 41-44-44 mm

Vekt par: 1330g

IFP plate

 

*Ordinær pris: 3400,-

 

Lenke: Fischer Twin Skin Pro

 

 

 

 

 

 

Tips og triks for en bedre skiopplevelse

 

Først og fremst er det utrolig viktig at skiene er nøye plukket ut i forhold til løperens vekt og ferdigheter. Hos Foss Sport bruker vi mye tid og energi på å plukke ut ski som passer til deg. Dette er ekstra viktig for felleski, da man ikke har muligheten til å justere smøring for å endre glid/feste. 

 

Med Turnamic (IFP plate) og NIS-plate/Rottefella-binding kan man justere bindingen fremover og bakover. De kan da justeres 1,5 cm fra balansepunktet noe som endrer skiens egenskaper. Ved å flytte bindingen foran balansepunktet øker trykket på fellen og festet blir bedre. På samme måte blir det lavere når den flyttes bakover og dermed blir det bedre føring og glid på skiene. Eksempel: Ved kaldt føre kan festet være i overkant godt og da kan det være greit å sette bindingen i det bakerste punktet. Ved glasserte spor rundt null, vil gliden være veldig god og da kan det være lurt å forsterke festet ved å flytte bindingen helt fram.

 

Alle de integrerte fellene på skiene vi har testet er festet med smeltelim og kan skiftes ut ved behov. Husk å rense fellen innimellom, da unngår man at fellen mister feste. Ikke bruk for mye rensevæske, det kan gjøre at fellen løsner, bruk egen fellerens. Fellens varighet fra 80-100 mil til 150-200 mil. Alt avhengig av føre.

 

God tur!