Foss Sport Blogg Langrenn Sykkel Løp Trening

Foss Sport tips og råd for kjøp og bruk av rulleski

 

 

Rulleski

 

 

Det finnes en mengde typer og modeller av rulleski på markedet. Antall merker har økt veldig de siste årene og prisforskjellene er også store. De rimeligste skiene har ofte billigere hjul. Det er dette som er den største kostnaden på rulleskiene og her er forskjellene størst. Slitestyrke og kontakt med underlaget (riktig hardhet i gummiblandingen) er viktig for økt trygghet og slitestyrke. Vi anbefaler å velge rulleski fra kjente merker som for eksempel Swenor, IDT og Swix.

 

Valg av riktig type er viktig for å oppnå den gode rulleskiopplevelsen du er ute etter. Den største forskjellen mellom klassisk og skøyting er at klassisk har sperre på et av hjulene (foran eller bak). Dette er for at man skal kunne sparke fra. Skøyting har smalere og ingen lås/stoppere på hjulene, som gjør at man kan vinkle skiene mer uten at de blir ustabile når man skal skyve/sparke fra. Vekten er samtidig lavere enn på klassisk rulleski på grunn av mindre hjul.

 

 

Hvilken type rulleski skal jeg velge?

 

Klassisk rulleski

 

For de som skal ha en klassisk rulleski og ikke har gått på rulleski før, vil vi anbefale en rulleski med litt bredere hjul for økt stabilitet (bruk gjerne kombi sko for ytterligere støtte). Veier man over 90-95 kilo velg en aluminiumsstamme for økt stivhet. Godt alternativ er da IDT Classic.

 

Hvis man veier mindre enn 95 kg og ønsker mer ‘’liv’’ i skiene (lik skifølelsen) er Swenor Fibreglass et meget godt alternativ. Den har litt smalere hjul, men med kombisko vil dette gå fint. Fibreglass har en trelaminatstamme som svikter litt mer enn aluminiumsstammer. De tar også bort noe av ujevnhetene i underlaget, som minsker risting av skiene. 

 

Ønsker man som nybegynner å både skøyte og gå klassisk finnes det ingen gode kombivarianter. Klassisk ski er vanskelig å skøyte med (pga hjulene de er bredere og mykere) og skøyteski har ikke sperre på hjulene slik at man får sparket i fra. Beste alternativ om man ønsker å skøyte og likevel kun å ha ett par, er å kjøpe skøyteski som man kan bruke til skøyting og samtidig stå å stake på. Skulle man få lyst kan man jo kjøpe et sett til for ren klassisk bruk senere!

 

 

Skøyteski

 

Her finnes det ulike stammer og lengder. De mest vanlige er aluminiumsstammer. De er stive og solide, men man merker underlaget noe mer enn med trestamme. Det finnes også Carbon-ski som er stive og stabile og tar ujevnheter godt, men de er kostbare (Swix Triac skate 4999,-). Carbon-ski er først og fremst for de som er aktive og trenger stive ski.

 

Om man veier 90 + kg bør man velge aluminiumsski da de tåler litt mer. De ulike lengdene på seniorski er i all hovedsak smak og behag. Velg standard skilengde som nybegynner og gå heller over til lengre ski etter noen år. Ulempen med lange ski er ujevnheter, og dess lengre skiene er jo mer kan/vil de ta nedi dumper etc. Gode alternativer på skøyteski er IDT Skate og Swenor Skate.

 

Junior skøyteski er kortere og har mindre hjul for å spare vekt. De er tilpasset barn opp til ca 12 år deretter bør man gå over til seniorski som har større hjul og er lengre.

 

 

Noen tips før man tar sine første rulleskitak!

 • Start rulleskikarrieren flatt og lær og brems. Den mest effektive måten å bremse på er ‘’ploging’’, dvs at man presser beina fra hverandre mens man holder skiene så rette som mulig (ikke begynn å kante skiene da skjærer de mer og bremsekraften blir dårligere). PS! Husk å stå rett over skien og ha hele skiskoen ned mot bindingen for økt stabilitet og kraft.
   

 • Ved klassisk gåing, stå mest mulig rett over skiene. Ikke kant rulleskiene da skjærer de bare ut til siden eller inn mot den andre skien og balansen blir dårligere.
   

 • Bruk alltid hjelm og hansker.

 • Stavlengden er den samme som på ski, men bytt pigger til herdet stålpigger som tåler mer. 
   

 • Ha alltid med et sett ekstra pigger dersom man skulle knekke en pigg.
   

 • Som Junior ‘’startski’’ velger de fleste skøyteski. Den kan også stakes på i tillegg. Vi anbefaler å starte med rulleski fra ca. 8-10 års alderen. 
   

 • Seniorrulleski fra 13-14 års alderen.

 

 

Kom innom oss på Strømmen for en rulleskiprat! Vi vil sørge for at du gjør det optimale valget av rulleski for ditt bruk.

 

Rulleskihilsen

 

FOSS Sport

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.