Foss Sport Blogg Langrenn Sykkel Løp Trening

Klargjøring av langrennski til renn
 

Hvorfor og hvordan gjør man skiene klare til renn?

 

Alle som går på langrenn vet hvor gøy det er med gode ski! Det øker både skigleden og ikke minst motivasjonen. Jeg skal nå prøve å gi noen gode råd og tips på hvordan man kan få bedre ski (glid og feste). Ønsker man så optimale ski som mulig til viktige skirenn er det lurt å bruke litt tid på dette kvelden før rennet.

 

Når det gjelder glid på skiene er det flere ting som spiller inn; det er riktig ski (spenn på skien etter ferdighetsnivå), type ski (sålekvaliteter), og jo dyrere ski jo antatt bedre såle og glid får man. Det er viktig at man hele tiden holder sålen vedlike. Da tenker jeg først og fremst på hvordan og hvor slitt strukturen på skiene er. For de som bruker skien flere ganger i uken gjennom vinteren bør skiene slipes minimum 1 gang pr sesong. Dette fordi strukturen i skiene blir slitt, og sålen på skiene blir ujevne under bruk. Da blir det vanskeligere å glide og jobbe med skiene og glideren trekker dårligere inn i sålen.
 Slip av langrennski

 

Hva er slip og struktur?

 

Sliping av ski innebærer en maskin som steinsliper sålen. Man ‘’freser’’ altså bort såle for å komme ned på ny og fersk såle. Samtidig planer man skien slik at sålen blir rett, det vil si at den blir helt plan sett fra den ene siden av skien og over til den andre. Når skiene er plane kan man sette ønsket struktur. Dette er veldig avgjørende for hvilket føre skien vil glid godt på. Det finnes mange ulike strukturer, men for å gjøre det enkelt så er det slik at jo kaldere og nyere snøen er jo finere burde strukturen i sålen være. Jo våtere det er jo grovere burde den være.

 

Med struktur menes ruheten i sålen (avstanden mellom sålehøydekurvene). Målet med riktig struktur er å drenere bort vannet slik at skien glir best mulig. Man ønsker å oppnå en viss vannfilm mellom ski og snø (da glir skiene best), men blir det for mye vannfilm suger skiene seg fast i snøen og motsatt. Blir det for lite struktur blir det nærmest tørrfilm og dette gjør at det dannes luftlommer i strukturen som suger seg fast i snøen. Viktigheten med riktig slip er viktig for et godt resultat. Det finnes også enkle hjelpemidler for å øke gliden, såkalte rilleverktøy. Dette verktøyet preger sålen med manuell struktur etter hvordan føret er akkurat den aktuelle renndagen. Dette kan gi et godt resultat om skiene ikke har den optimale slipen/strukturen den dagen.

 

 

Slip måler langrennski

Hos Foss Sport bruker vi et instrument som måler ruheten i sålen.
Dette er et trygghetsverktøy vi bruker mye.

 

 

Glider

Glider kan sees som prikken over i’en med tanke på gliden til skiene. Etter at ski og struktur er gjennomført, må man behandle sålen med glider for å øke egenskapene til sålen. Man ønsker da å redusere friksjonen mot underlaget, og man hindrer samtidig smuss å feste seg på skien noe som bedrer gliden over tid. Jo mer fluor jo mindre smussopptak. Derfor er det bedre med fluor når rennet blir lengre og føre er mildere. Unntaket er når det er veldig kaldt og nysnø, da kan vanlig fluorfri glider fungere like bra. Det finnes mange ulike varianter/merker av glider. Det finnes hydrocarbon (uten fluor), lavfluor, høyfluor og det finnes rene fluorvarianter pulver/topping. Det er et sammensatt system som ikke alltid er like lett å orientere seg i. Spør oss om hjelp så skal vi finne det du trenger av glidervarianter!

 

For yngre løpere (under 16 år) har det kommer påbud om fluorfrie glidere. Da blir det enda viktigere med ski og strukturvalg. Man kan ikke lengre manipulere skiene med toppingprodukter i samarbeid med riktig struktur. For de som ikke kan eller vil bruke fluor-produkter bør man sørge for å ha riktig slip/struktur på skiene til ethvert skirenn. Å investere i manuelle strukturjern vil være en stor fordel. Da kan man justere strukturen på skien etter hvordan føret er på renndagen. Det er uansett viktig at skien har en god/riktig grunnstruktur (at den ikke er for fin eller for grov).

 

Feste

 

Når det gjelder feste på klassisk langrennski så spiller også dette inn på gliden. Har man feil spenn (for myke) på skiene blir det fort til at festesmøringen subber snøen hele tiden og det går utover gliden. Eller det motsatte at man har en for stiv ski, slik at man ikke får feste og man bruker unødvendig mye krefter for å prøve å tråkke ned skiene.  Det er svært viktig å finne et så riktig spenn som mulig med bakgrunn i hvordan ferdigheter og type føre man ønsker at skien skal fungere til (gå til en fagbutikk om du ønsker en godt tilpasset ski). Lær deg å smøre skien din så riktig som mulig, det vil si at man både har godt feste og at man har god glid. Det krever litt trening og erfaring (hvor mange lag trenger skiparet etc.)

 

 

Prioriteringsliste/hva påvirker gliden:

  1. Ski og struktur 70-80%
  2. Glider 10-20%
  3. Festesmøring 10-15%

 

Følger man disse rådene over så er det bare opp til den oppå skiene å gjøre resten av jobben.

 

Lykke til og god tur for de som ønsker gode ski!

 

Sportslig hilsen

Anders Hallingstad

 

 

Hos Foss Sport sliper og prepper vi langrennski i vår butikk på Strømmen. Klikk her for å lese mer.

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.