Hvordan takle de lengre distansene

0

 

 

 

Forfatter: Henrik Oftedal

 

Utgangspunketet er at man gjennom en lang tid har gjort forbredelsene; Ladet opp og spist riktig i forkant

Løft opp hodet, frem med brystet og husk hvor heldig du er som er på start. De færreste i Norge er ikke inne på tanken en gang.


 

Riktig åpningsfart

På de lange distansene er det virkelig gjennomsnittsfarten som teller. Litt for hard åpning så vil man tape enormt på slutten. Jeg tror det er sjelden at man åpner for rolig på en langdistanse. Når kroppen er skikkelig i gjenge så er den mye mer effektiv på alt.


 

Væske og næring

Spis og drikk fra start. En god plan på mat og drikkeinntak er selvfølgelig utrolig viktig, men gjør det likevel så enkelt som mulig. På de lange distansene er det væske, salter og sukker som kroppen trenger.
Hvor mye hver enkelt må ha kommer an på veldig mange ulike forhold, men det er bedre å få i seg litt for lite av sukker og salter enn for mye, mens det er bedre å få inn litt for mye væske enn for lite(det må bare tisses ut). Det beste er selvfølgelig å få i seg akkurat passe, men det krever veldig mye erfaring. En grei huskeregel er om man har saltsmak i munnen, så er det lurt å få inn litt mer sukker sammen med drikke. Er man derimot kvalm, så skyldes det veldig ofte for mye sukker i magen og da bør man kun drikke bra med vann til det gir seg. I de tilfellene vil mer sukker bare forverre kvalmen og ende med oppkast (for å ta opp 1 gram sukker, kreves 2,8 gr vann og man må da legge til væske forbruket til kroppen)


 

Unngå unødvendige stopp

Hold kroppen i gang og unngå unødvendige stopp. Man blir sliten av distansen, men man blir også sliten av tiden. Derfor er det lurt å gjøre mest mulig mens man er på vei til mål. I stede for å stoppe, kan man heller velge gå på matstasjonene eller ha med seg drikke fra start så man kan holde jevn fart hele veien. Jeg så nylig en som hadde med seg alt han trengte til en 18 mils sykkel konkurranse(tempo), og han hadde regnet ut at det var raskeste, fordi han ikke trengte å sakke ned farten. 
Det kan selvfølgelig være tilfeller der en liten pust i bakken også er smart, men bare gjør den så kort som mulig. Jeg har opplevd at en kort stopp har gitt meg helt nye krefter og kunne fortsette på en veldig mye høyere fart.


 

Bekledning

Bekledning er på samme måte som mat og drikke, en egen øvelse som er avgjørende for opplevelsen og resultatet. Jeg har vært mye kald i konkurranser og ytelsen blir da veldig mye dårligere. Det har ofte vært en vurdering om at mer klær senker farten, men når kulda får taket på kroppen, blir opplevelsen dårlig. Trikset er å ha klær man kan ha med, og som man kan justere med. Eksempler er løse armer, hansker som tåler vann, hals, tynn lue eller en lett vindvest. Varme kan også gi prestasjonsreduksjon og kan være verre å gjøre noe med, men caps, lyse og lett plagg kan være en vinner. Om man har tilgang på kaldt vann til å spyle hodet og knaske noen isbiter kan det hjelpe litt.

 

Sett deg delmål 

Del opp distansen og gled deg til du kommer til stedene du har sett deg ut. Da har du ikke 50 km til mål, men 4 km igjen til en feiring. Jeg kan feire med noe smågodt eller en Japp til avveksling fra den litt mer effektive sportsernæringen. I det du krysser delmålstrekene, så er det bare å ta frem det største smilet man har. Husk igjen hvor heldig du er som kan.

 

“Hadde det vært lett så hadde alle kunne gjøre det”

Når det butter så flytt fokus. På et eller annet tidspunkt, så få man en tøff periode under en lang konkurranse og da er det bare å bukke og ønske den velkommen. Hadde det vært lett så hadde alle kunne gjøre det. Jeg har satt opp en topp ti liste på de gangene jeg har vært i kjelleretasjen og når hammer`n slår inn, begynner jeg å sammenligne med de andre gangene det har vært tøft. Jeg klarte det da, så da kommer jeg gjennom det også. En fot foran den andre og man er et skritt nærmere mål. Smerten ved å gi seg, den går ikke over, men det gjør den som fører deg over målstreken. Opp med hodet, fram med brystet og smil! 

 

Meld deg på, planlegg godt, gjennomfør etter beste emne, og vær utrolig fornøyd med prestasjonen din – Lykke til!