Foss Sport Blogg Langrenn Sykkel Løp Trening

Henriks 10 beste tips for gjennomføring av Den Store Styrkeprøven

Henrik har god erfaring med Den Store Styrkeprøven, Trondheim - Oslo. Han har samlet sine 10 beste tips til gjennomføring. 

 

1. HA ORDEN PÅ ALT UTSTYR

54 mil på sykkel stiller store krav til rytter, klær og utstyr. Gå nøye over sykkelen i god tid før start. Bytt dekk, slanger og sjekk at alt er skrudd fast og riktig justert. Ha ulike løsninger klart om været plutselig endrer seg. Det er ikke alltid at Storm og Yr treffer med prognosene sine. Forbered deg på det verste og håp på det beste.

 

2. SPIS OG DRIKK ETTER KLOKKA

Kroppen tåler det aller meste, men fungerer best når den får tilstrekkelig med mat og drikke. Turen fra Trondheim blir også mye hyggeligere om kroppen får jevnlig inntak av mat og drikke. Det kan være lurt å bruke klokka og ha i seg næring på bestemte intervaller. Eks. drikk for hvert 20 min og spis for hvert 30 min. Spis passe og ikke overdriv, ingen fest å sitte med maten i halsen. Pass på at det du spiser er variert. Det tar vanligvis ikke mer enn 3-4 timer før man er lei av den samme søte suppa. Varier maten/drikken med søtt, nøytralt og salt. Intensiteten er for de fleste ganske lav, så det meste kan spises. Jeg bruker selvfølgelig mye sportsdrikk og gel, men tar gjerne et kyllinglår, kokosboller, vestlandslefser, smågodt, marsmellows, potetgull og annet jeg liker godt. Veldig fint ha en godbit å glede seg til.

 

3. FØLG MED HELE TIDEN

Noe av det mest krevende med turen er at man hele tiden må følge med og være på hugget. Det er nok med å være uoppmerksom et lite øyeblikk også er man på bærtur. Legg også merke til om det er noen som virker vimsete av seg oghold god avstand!

 

4. KORTEST MULIG STOPP

De siste årene har jeg kjørt med Rye og vi har fått alt servert. Vi har bare en 1 minutts-stopp på fjellet. De fleste trenger flere stopp enn det, men planlegg de godt. Gjør bare de tingene du ikke kan gjøre på sykkelen, når du stopper. Så lenge du sitter på sykkelen er du på vei til mål. I det du har gått av sykkelen er det bare tiden som går og alle blir sliten av tid. Det er utrolig lett å kaste bort 10 minutter på en stopp og egentlig hadde det holdt med 2 min. Gjør unna dobesøk, fyll flasker, putt mat i lommene og kom deg på sykkelen. Prate, spise og kose deg kan du gjøre på sykkelen på vei mot mål. Jo lengere pause, jo tyngre blir det å komme i gang. De store heltene i Styrkeprøven er de som bruker nærmere 32 timer, men det er mye lettere å bruke langt kortere tid.

 

5. DEL OPP ELEFANTEN

Hodet er lett å lure. Jeg skal sykle til Oslo, men på vei dit skal jeg innom veldig mange steder. Først til fjellet, så opp dalen, over fjellet også kommer den morsomme nedkjøringen til Dombås osv. Del opp strekningen og tell ned dit. Nå er det bareen time igjen til Lillehammer og etter det er det ikke så langt til Akershus. Ganske morsomt å kjøre opp Drivdalen, også står folk i veikanten og ønsker deg god tur. Da har man jo vært på tur en god stund allerede.

 

6. UPS AND DOWNS

Det er få som får oppleve 54 mil på sykkelen uten en eneste nedtur. De kommer, men like sikkert er at det kommer oppturer. Pass på å gled deg over de gode øyeblikkene og legg dem til lagring i hjernebarken. Når det er som tyngst så flytt fokus. Tenk på hvor heldig du er som får muligheten til å utfordre kroppen og er i stand til å takle det. Det heter ikke Den Store Styrkeprøven uten grunn og det er i bølgedalene man bygger viljestyrke og stolthet!

 

7. VÆR FORBEREDT PÅ DET UFORUTSETTE

Det hender det skjer en velt, punktering eller et gir som kiler seg. Hold hodet kaldt og gjør det beste ut av situasjonen. Det meste kan løses, men lite som løses av stress ugjennomtenkte handlinger.

 

8. VÆR FORUTSIGBAR OG FØLG TRAFIKKREGLENE

Jobb med å være tryggheten i feltet. Den som holder linja si, holder sykkelen på plass selv om man reiser seg og tråkker. Kjør fort, men kjør sikkert. Det finnes ingen plassering eller tid det er verdt å ofre liv og helse for. Det er bare et tur-ritt og husk det når du vurdere en forbikjøring på feil side av veien. Følg trafikkreglene og husk at det er noen som venter på deg hjemme.

 

9. HJELP DE SOM SLITER

Mine beste opplevelser fra Trondheim-Oslo er de der jeg har hjulpet andre. Det finnes knapt noen større boost enn å taue opp en lagkompis som sliter, opp til feltet igjen. En hjelpende hånd på ryggen til en som sliter i en tung motbakke og oppmuntrende ord til de rundt deg. Det gir en veldig god følelse der og da. Kanskje får du igjen med renter om du skulle trenge det nærmere Oslo.

 

10. TRONDHEIM-OSLO ER EN IDRETTSFEST

Styrkeprøven er en idrettsfest og ingen går sure på fest. Smil, vær blid og le mye underveis. La andre ta seg av irretasjon og kjefting. Ikke er det gøy og det er bare unødig bruk av energi. Energien trenger du til å tråkke deg nærmere mål! Smil og latter skaper energi!

 

Ha en riktig god tur!

 

Henrik Oftedal

Foss Sport

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.